subota, 11. siječnja 2014.

Čađa i pepeo!

Pepeo za gnojidbu i zaštitu

Opće je poznato da se danas u svijetu posebna pozornost pridaje ekološkom uzgoju biljaka, pri čemu pepeo kao korisno prirodno gnojivo zauzima zapaženo mjesto. Kemijskom analizom ustanovljeno je da osim niza korisnih tvari i elemenata on najviše sadrži kalija.Tako najveću količinu ovog za biljke važnog elementa sadrži pepeo zeljastih biljaka i to: heljda i suncokreta 35-38%,pšenične i ražene slame 13-17%,bukve i graba 10-15%, jele i bora 5-10%. Osim kalija pepeo sadržava još 5-10%fosfora i 10-40% vapna. Pepeo od treseta i kamenog uglja sadrži ko 1-2% kalija i fosfora,te neznantne količune vapna. Zbog tog se ova vrsta ne preporučuje kao gnojivo za uzgoj biljaka.

Za razliku od većine mineralnih gnojiva, pepeo ne sadrži klor pa se može koristiti za sve usjeve. Najbolji razultat postignuti su unošenjem pepela u kućice pod krumpir i tikvice, u redove pod krastavce, ciklu i mrkvu.

Nema komentara:

Objavi komentar