nedjelja, 31. ožujka 2019.

PREPELICE

Najveći dar prirode i pomoćno sredstvo u lječenju:
- Anemije
- Dijabetesa
- Jačanju imuniteta
- Masnoće u krvi
- Astme
- Poremećaja u probavi
- Povišenog krvnog tlaka

AGROPORTAL.HR

Inkubacija jaja prepelica

Jaja prepelica treba skupljati i po potrebi dezinficirati ako su bila zamazana (sredstvo za dezinfekciju kupite u veterinarskoj ili poljoprivrednoj ljekarni i tražite savjet za primjenu). U umjetnom uzgoju kada želimo pronesak, dajemo im kompletnu krmnu smjesu sa 24-26% sirovih bjelančevina. Prije stavljanja jaja u inkubator, čuvajte ih na temperaturu 13-15ş C i vlazi 80%, najduže do 7 dana. Oplođenost jaja prepelica kreće se oko 82%, a valivost 50-74%. Inkubacija jaja traje kod hibridnih prepelica 17 dana, a kod prepelice pučpure do 20 dana. Jaja se trebaju okretati u inkubatoru do 15. dana inkubacije (automatski inkubator okreće jaja sam) i hladiti ukupno 5-10 minuta dnevno. Jaja hladite od 8. dana, tako da otvorite poklopac ili vrata inkubatora na 2-3 minute 2-3 puta dnevno i u to vrijeme isključite inkubator iz struje. Zadnja tri dana nije potrebno okretati. Jaja se hlade do zadnjeg dana, do valenja. Počnite s hlađenjem u trajanju oko 2-3 minute i produžavajte vrijeme hlađenja do 5-7 minuta 2-3 puta dnevno zadnjih dana inkubacije. Kad se prepelice počnu valiti, možete ljusku jaja špricati toplom vodom, da lakše pilići izađu iz jajeta.

Uzgoj malih prepelica
Najbolja su električna odgajališta- kavezi, za korištenje na malim gospodarstvima, izrađena od metala. Kavezi- odgajališta za prepelice imaju ugrađene pojilice za vodu i hranilice za smjesu, te podni rešetkasti dio (podnica) koji omogućuje da fekalije (izmet) padaju na pomično dno koje se može izvaditi. Na taj način omogućeno je lako čišćenje odgajališta i spriječen prijenos zaraznih i nametničkih bolesti s podloge na mlade prepelice. Podnica napravljena od mreže stalno je čista i suha. Odgajalište- kavez je opremljeno grijačem, te je tako temperatura unutar prostora s prepelicama konstantna i odgovara zadanim parametrima za određenu starost.
Preporučuje se prepelice držati u toplom, zatvorenom prostoru uz hranidbu smjesom za prepelice, a nakon toga ako želimo imati domaće prepelice žute boje mesa, pustite prepelice na dvorište i postepeno u smjesu uvodite domaće žitarice koje uzgajate na vlastitom gospodarstvu. Pazite da predatori (mačke, lisice, lasice, ptice grabljivice ne pojedu ili odnesu prepelice). Ako kupujete jednodnevne prepelice, nakon smještaja u odgajalište, prvo im je potrebno dati vode. Par sati nakon što su prepelice već pile vodu, pune im se hranilice hranom. Tako se pilići nakon transporta i manipulacije oporave od stresa i dehidracije i izluče iz tijela štetne tvari koje mogu izazvati giht ili urikozu. Hrana se sipa u hranilice do visine 1 cm. Ponašanje prepelica prvih dana tova najbolja je smjernica u kontroli temperature i vlažnosti prostora.
Skupljanje uz rub odgajališta i dahtanje s opuštenim i raširenim krilima i guranje kljunova prema podu, znak su da je temperatura u odgajalištu previsoka. Suprotna mogućnost je zbijanje pilića i pijukanje, što ukazuje da je temperatura u odgajalištu preniska. Pilići se međusobno griju, oni iz sredine ne mogu do hrane i vode, a česta su i ugušenja. Prepelice troše više energije, a time i hrane (smjese) da bi zagrijale same sebe. Na taj način je rast prepelica usporen i umanjena im je otpornost.
Mlade prepelice mogu se držati podno, na stelji ili u grijanom odgajalištu (kavezu). U prostor 1m x 0,5m, može stati 150-200 pilića. Prepelice se griju žaruljom 100-150 W. Žarulja se uklanja 7-10. dan. Temperatura koju prepelice trebaju, kreće se od 36-37ş C prvi tjedan, pa do 19ş-22⁰ C krajem 5. tjedna. Potrebna vlaga je 45-70%. Prva dva tjedna, osvjetljenje treba biti 23 sata dnevno, a kasnije se smanjuje na 14-18 sati dnevno. Intenzitet osvjetljenja iznosi 2 W/m˛. Koristi se bijelo svjetlo ili crveno (crvena boja sprječava kanibalizam).

PREPELICE

Ženka prepelice napada mužjaka....

2 komentara: